BANJIR DI JOHOR

     

                             347498752_9fd4894015.jpg

  banjir2ia7.jpg                bah-j-1201f-sc.jpg                                    bah-j-1201e.jpg          bah-j-1201a.jpg          

Banjir merupakan satu fenomena alam yang menimpa tanpa boleh di duga.  Terdapat beberapa masalah-masalah sosial yang wujud samada semasa mahupun selepas fenomena banjir ini berlaku. oleh itu melalui tinjauan di kampung Kelantan di Kota Tinggi, Johor pelbagai masalah-masalah sosial yang timbul dapat disingkap.

Banyak masalah-masalah sosial yang telah dapat dilihat semasa kejadian banjir ini berlaku. maslah sosial yang paling kerap dan banyak yang dapat dikesan ialah berlakunya kejadian kecurian secara berleluasa. Dari temubual yang dijalankan pendudk di kampung tersebut menjelaskan bahawa kejadian kecurian yang berlaku adalah kerana penduduk yang mengalami peristiwa tersebut tidak berada di rumah kerana di tempatkan di pusat perlindungan sementara. oleh itu pencuri mengambil kesempatan dengan mengambil barang-barang yang berharga dari rumah penduduk seperti barabgan elektrik, perabat yang mewah dan sebagainya. penduduk hanya menyedari kecurian yang berlaku hanya selepas pulang ke rumah.

Masalah sosial lain yang berlaku semasa kejadian banjir tersebut ialah dengan berlakunya gejala maksiat yang berleluasa semasa kejadian tersebut. Disini terdapat individu yang tidak bertanggujawab menjalankan kegiatan tidak bermoral ini walaupun ditimpa musibah banjir. terdapat remaja-remaja yang melakukan kegiatan tidak bermoral ini.

Masalah-masalah sosial yang wujud ini akan membantutkan pertumbuhan penduduk di kawasan tersebut. Dengan adanya masalah-masalah sosial tersebut maka pelbagai pihak haruslah bersama-sama berganding bahu bagi membasmi pelbagai masalah sosial yang eujud di kalangan mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: